İçindekiler
Bartolin Kisti ve Tedavisi
Bartolin bezinin salgısını vajina grişine taşıyan tüplerin tıkanması sonucu bu tüp şeklindeki yapının genişlemesinden bartolin kisti oluşmaktadır. İnternet ortamında bulunan bütün yazılarda bu konu yanlış olarak anlatılmıştır. Burada kistik yapıyı oluşturan bartolin bezi değil bartolin bezinin salgıladığı sıvıyı vajen girişine taşıyan tüp benzeri kanalın genişlemesi ile oluşan bartolin kanal kistidir .
Bu tüp tıkandığı zaman bartolin bezinin salgıladığı sıvı vajina girişine boşalamıyacak dolayısı ile bartolin bezinden vajina girişine kadar uzanan tüp şeklindeki kanalın içinde birikecektir. Bartoin bezinden salgı üretildikce bu tüp şeklindeki kanal gün geçtikçe daha fazla şişecektir ve kistin büyüklüğü artacaktır.
Bartolin kisti neden oluşur ?
Bartolin kisti bartolin bezinin salgısını vajina girişine ulaştıran tüp şeklindeki kanalların tıkanması sonucu oluşmaktadır.
Bartolin bezinin kanalları neden tıkanır ?
- Üreme çağında genellikle bakteriyel vajinal enfeksiyonlar ( iltihaplar ) bartolin bezinin kanallarının tıkanmasına sebeb olurlar. Bu enfeksiyonlar:
a) Chlamydia trachomatis,
b) halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen naisseria gonore
c) kalın barsağın florasının coğunu oluşturup makat cevresinde fazla olarak bulunan Escherichia coli dediğimiz bakteriler tarafından oluşturulur.
Vajinal mantarların bartolin kisti oluşumuna neden olmadığı bilinsede bartolin kanallarını tıkanmasına sebep olan bakteriyel enfeksiyonların oluşumuna zemin hazırlayabileceği düşünülmektedir.
- Dış genital bölgeye özelliklede bartolin bezi kanallarının üstüne gelen fiziksel darbeler ve travmalar
- Vajina grişindeki tahrişler
- Eğer hasta menepoz yaşında ise bartolin kistinin kanseride unutulmaması gereken nedenler arasına mutlaka girmelidir
- Çok nadir de olsa genital bölgeye uygulanmış ameliyatlar, cerrahi işlemler bartolin bezinin kanallarında tıkanıklıklar oluşturabilmektedir..
Bartolin kisti belirtileri nelerdir ?
Bartolin kistinin en önemli belirtisi vajina girişinde ağrısız şişlik oluşturmasıdır. Bir diğer belirti ise bartolin kistinin yeni yeni büyümeye başladığı dönemde vajina girişinde hastanın eline lastik kıvamında bir sertliğin gelmesidir.
Bartolin kisti bartolin apsesindeki gibi ağrı, ateş, yürümekte zorluk , kist üzerinde kızarıklık gibi sıkıntılar oluşmaz sadece görüntü ve ele gelen kitle hastayı rahatsız etmektedir.
Bu görüntü acısından hastayı rahatsız etmektedir. Hasta özellikle genital bölgesinin kötü görüntüsünden dolayı cinsel ilişki sırasında kendine olan özgüveni yitirmekte, partnerinden utanmakta ve cinsellikten uzaklaşabilmektedir.
Bartolin kisti tedavisi nedir?
Bartolin kisti ağrısız bir şişlik olduğundan hastaların çoğu genelde doktora gitmeye ihtiyaç duymaz.
Bartolin kistinin tedavisi şu acıdan önemlidir. Tedavi edilmeyen bartolin kistleri belli bir süre sonra enfekte olup bartolin apsesine dönüşmektedir. Bartolin apsesi bartolin kisti gibi sadece şişlik oluşturmaz hastanın yaşam kalitesini ileri derecede bozan bir hastalıktır. Bu yüzden bartolin kisti bartolin apsesine dönüşmeden tedavi edilmelidir.
Antibiyotikler bartolin kisti ilaç tedavisinde kullanılabilmekle birlikte sorunu tam olarak çözmemektedir. Yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bartolin kistine hiçbir çerrahi işlem yapmadan sadece antibiyotik ile tedavi etmek istersek başarılı olmamız mümkün değildir. Bartolin kistinin asıl tedavisi cerrahidir.
Sıcak su oturma banyosu:
İlk uygulanacak tedavidir. Sıcak suyun etkisi ile bartolin bezinin oluşturduğu sıvıları vajina girişine taşıyan tüp şeklindeki borulardaki tıkaçlar açılabilmektedir. Sıcak su oturma banyosu sırasında bartolin kisti üzerine yapılacak ufak masajlar bu tedavinin etkinliğini arttıracaktır.
Sıcak su oturma banyosu ve masaj 4 – 7 gün boyunca günde 2 kez 10-15 dakika yapılmalıdır.
Sıcak su oturma banyosu yapamayan hastalar bartolin kistinizin üstüne sıcak kompres uygulayabilirler. Pamuk yada yünlü bir bez sıcak su ile ıslattıkdan sonra hafifce sıkılır ve bartolin kistinin üstüne tatbik edilir burada suyun sıcaklığı düzgün ayarlanmalıdır yoksa hastada yanıklar oluşabilir.
Sıcak su oturma banyosuna ve sıçak kopres uygulamasına hastanın ağrısı varsa parasematol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler eklenebilir.
Bu tedavi ile başarı şansı oldukca düşüktür fakat uygulaması oldukca basittir ve hasta doktora gitmeden bu tedaviyi evde rahatlıkla uygulayabilir.
Bartolin kisti aspirasyonu ve drenajı:
Sıcak su banyosu ve sıcak kompres ile hastada düzelme olmaz ise bartolin kisti enjektör ile aspire edilir yada neşter yardımı ile drene edilip içindeki sıvı dışarı boşaltılır. Bu tedavide nüks oranı fazladır sadece hasta günü kurtarır belli bir süre sonra kist tekrar oluşur.
Hasta belli bir süre sonra mutlaka ameliyat olmak zorunda kalır. Bu yüzden biz jinekologlar aspirasyon ve drenajı bartolin kistinin tedavisi olarak bile saymayız. Gereksiz ve zaman kaybettiren bir işlemdir bu yüzden hastalarımıza bu işlemleri mümkün olduğukça yapılmamasını önermekteyiz.
Bartolin kisti marsupializasyonu :
Yukarıdaki tedavilerden fayda görmeyen hastalara bu ameliyatın yapılması gerekmektedir.
Bartolin kisti marsupializasyon işlemi lokal anestezi ile muayenehane şartlarında kolaylıkla yapılabilmektedir.
Bartolin kistinin üstündeki cilt neşter yardımı ile kesilerek bartolin kistine ulaşılır daha sonra bartolin kisti kesilerek kistin içerisindeki şeffaf jelimsi sıvı dışarı boşaltılır ve cerrahi iplikler yardımıyla cilt ve kist duvarı ağızlaştırılacak şekilde dikilir. Daha sonra bartolin kistinin iç kısmına gümüş nitrat eklenebilir.
Bartolin kisti tekrar etmemesi için, biz marsupializasyon ameliyatlarımızın hepsinde gümüş nitrat uygulamasını mutlaka yapmaktayız.
Marsupializasyon işlemi sırasında neşter ile acılacak olan kesi yerinin doğru olması bu ameliyatın başarısı ve bartolin kistinin tekrar etmemesi için çok önemlidir.
Bartolin kisti sol tarafda ise bu kesinin yeri vajina grişinde saat 5 hizasında bartolin kisti sağ tarafda ise bu kesinin yeri vajina girişinde saat 7 hizasında olmalıdır yoksa bartolin kistinin tekrar etme ihtimali yüksek olur.
Marspializasyon işlemi ile bartolin bezinin yapmış olduğu sıvıyı vajina grişine taşıyan tıkanık olan yol tekrardan oluşturulmaktadır.
Bartolin kisti marsupializasyon ameliyatnından 3-4 gün sonra sıcak su oturma banyoları tedaviye eklenebilmektedir.
Bartolin kisti marsupializasyon ameliyatından sonra kistin tekrar etme olasığığı %10-15 dir. Aşağıda tekrar etmemesi için dikkat edilecek konular tek tek acıklanmıştır.
Bartolin kisti marsupializasyon ameliyatının başarılı olmasını sağlayan ve tekrar etme ihtimalini düşüren bazı önemli noktalar açıklanmıştır.
- Vajina girişinde marsupializasyonun yapıldığı nokta iyi belirlenmelidir ( saat 5-7 hizası).
- Marsupializasyon mümkün olduğunca geniş yapılmalıdır. Küçük yapılan marsupializasyonların kapanması ve bartolin kistinin tekrar oluşma ihtimali çok yüksektir. Marsupializasyon ne kadar geniş olursa başarı okadar artaçaktır.
- Bartolin kisti marsupializasyon ameliyatında bartolin kisti vajina girişindeki cilde cerrahi ipler ile dikilirek ağızlaştırılır. Bu ipler vucut tarafından ne kadar geç emilir ise ve dikiş sayısı ne kadar fazla olursa marsupializasyon ameliyatı o kadar başarılı olur.
- Bartolin kistinin tekrar etme oranını azaltan bir diğer önemli noktada marsupializasyon işleminden sonra bartolin kistinin içene küçük bir miktar gümüş nitrat koyulmasıdır.
Bartolin kistine word kateter uygulanması:
Word kateterinin bartolin kisti tedavisinde kullanılmaya başlamasından sonra marsupializasyon ameliyatı daha az yapılır hale gelmiştir. Word kateter uygulaması lokal anestezi ile muayenehane şartlarında kolaylıkla yapılabilmektedir. Word kateter uygulamasında takılan kateter cinsel ilişkiye engel olmamaktadır. Bu uygulamadan bir hafta sonra cinsel ilişki mümkün olabilmektedir.
Bartolin kistine Word kateter uygulamasında kistin tekrar etme oranı marsupializasyon işlemine göre daha düşüktür. ( %5-10 )
Bartolin kistinin bulunduğu tarafa göre; bartolin kisti solda ise vajina girişinde saat 5 hizasından, bartolin kisti sağda ise vajina grişine saat 7 hizasından neşter yardımı ile cilt ve kistin üstünde 0,3-0,5 cm lik kesi acılır, bu kesiden word kateterin balonlu olan uç kısmı bartolin kistinin içine yerleştirilir ve kateter bartolin kistinin içinden cıkıp düşmemesi için kateterin ucundaki balonu şişirilir. Daha sonra hastayı rahatsız etmemesi için word kateterinin diğer ucu vajina icerisine doğru itililebilir. Word kateter 2 – 3 hafta sonra cekilir. Word kateter cekildikten sonra word kateterin cekildiği yerde bartolin bezinin sıvılarını vajina girişine taşıyan yeni kanal oluşmuş olur.
Word kateter uygulamasının en önemli komplikasyonu kateterin bartolin kistinin içinden cıkıp düşmesidir. Bunun üç nedeni vardır.
- Hasta yeteri kadar dikkatli olmayabilir. İç çamaşırını giyip cıkarırken yada ped kullanımı sırasında word kateterini yanlışlıkla çekip cıkarabilmektedir.
- Word kateterin bartolin kistinin içine yerleştirilmesi için acılan kesinin geniş yapılması sonucu kateter düşebilmektedir.
- Word katerin ucundaki balon serum ile şişirilerek kateterin bartolin kistinin içinden düşmesi engellenmektedir. Kateteri ucundaki balonun içindeki serum da kaçak olur ise balon söner ve kateter bartolin kistinin içinden cıkabilir.
Word kateterin cıkmaması ve tedavinin başarılı olması yukarda yazdığımız gibi hastanın dikkatli olmasına, doktorun kateteri doğru yerleştirmesine ve kateterin kaliteli olmasına bağlıdır.
Eğer word kateter cıkar ise bartolin kistine tekrar kateter uygulamak mümkün olmayabilir ve marsupializasyon işlemi yapılması gerekebilir.
Bartolin kistinin tamamının alınması:
Yapılan bütün tedavilere rağmen bartolin kisti tekrar ediyor ve hastayı rahatsız ediyor ise soncare olarak bartolin kistinin bütün olarak çıkarılması gerekmektedir.
Genç hastaların önlerinde uzun bir cinsel hayat süresi olduğu için bartolin kistinin tamamen alınması mümkün oldukca ertelenmelidir. Çünkü bartolin bezinin salgıladığı sıvı cinsel ilişkinin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gereklidir.
Marsupializaasyon ameliyatı ile erişilemiyecek derinlikte kapalı bir enfeksiyonun varlığında bartolin bezindeki sertlik düzelmeyecektir. Bu şekilde sertliği olan özellikle 40 yaşının üzerindeki hastalarda paget hastalığı ve bartolin bezinin kanserleri unutulmamalıdır. Alınan parcaların hepsi mutlaka patolojiye gönderilmelidir.
Bartolin kistinin tedavisinde alternatif tedaviler:
- Gümüş nitrat ile bartolin kist duvarının ablasyonu:
Gümüş nitrat daha önceleri tıpda kan damarlarını yakarak kanamaları durdurmakta kullanılan bir ilactı. Fakat sonraları bartolin kist duvarınının ablasyonu ( yakılması ) için kullanılmaya başlanmıştır.
Biz kliniğimizde bartolin kisti marsupializasyonunda ve word kateter uygulamalarında gümüş nitratı da ek olarak kullanıyoruz bu şekilde bartolin kistinin tekrar etme ihtimalini azaltmış oluyoruz.
2. Karbondioksit lazer:
Karbondioksit lazer yardımı ile kist duvarı kesilir ve sonrasında lazer ile kistin duvarı yakılarak bartolin kisti tedavi edilir.
- %70 lik alkol ile bartolin kisti ablasyonu:
Bir enjektör yardımı ile bartolin kisti boşaltılır. Daha sonra kistin içerisi % 70 lik alkol ile doldurulup 5 dakika beklenir. Sonrasında kistin içindeki alkol dışarı boşaltılır.
Bartolin kistinin tedavisini özetleyecek olursak:
Bartolin kistinin tedavisinde en iyi yöntem ve izlenecek yol şu şekilde olmalıdır. Hasta bartolin kisti patlamadan doktora gitmelidir (çünkü patlayan kistin sınırları net olarak belli olmaz ve ameliyatı zorlaşmaktadır).
Hastanın ağrısı olmadığı için antibiyotik eşliğinde sıcak su oturma banyosu ilk tedavi seçeneği olmalıdır.
Sıcak su oturma banyosundan fayda görmeyen hastalara bartolin kist aspirasyonu ve drenajı denenebilir.
Bu tedavilerde işe yaramaz ise antibiyotik eşliğinde marsupializasyon yada word kateter uygulaması yapılmalıdır.
Hastanın şikayetleri tekrarlarsa yani tekrar bartolin kisti oluşursa hasta genç ise ( marsupializasyonve Word kateter ) cerrahi işlemler tekrarlanır, hasta 40 yaşından büyük ise bartolin apsesi tamamen alınabilir.
Bartolin kisti mümkün oldukca alınmadan tedavi edilmeye çalışılmadır.
22 yaşındayım ve bartholin kisti ameliyatı olmam gerekiyor fiyatını ve hangi yöntemi öneriyorsunuz öğrenebilir miyim ?
Alev hanım genç bir yaşta olduğunuz için öncelikle kistinizin tamamen alınması sizin için uygun olmaz. ilk olarak antibiyotik ve sıcak su oturma banyosunu deniyebilirsiniz bunlar ile düzelmez ve ameliyat olmanız gerekirse. Marspializasyon ve word kateter uygulaması sizin için en uygun ameliyat olacaktır. bu ameliyatların fiyatları ameliyatın yapılmasını istediğiniz hastaneye kliniğe genel anestezimi lokal anestezimi istiyrsunuz bunlara göre değişmektedir. Sekreterimize web sayfamızda belirtilen numaradan ulaşabilir fiyat konusunda gerekli bigileri alabilirsiniz. Geçmiş olsun
Mrb doktor bey ben 22 yaşndaym ve bekarım bartholin bir yılı geçkin süredir var bir kere 15 dklık bir ameliyata girdim daha sonrasında ağrım olmadı fakat çok kuruluk oluyor yakın zamanda evlencm nişanlımla biraz yakınlaşsak kuruluk oluyor bazen bu ilerdede devam edermi kaç doktora gittiysem jel kullan dediler ama kullanmak istemiyorum evliliğimi etkilermi bu çok korkuyorum cvbnz için tşkkler şimdiden
eylül hanım bartolin bezi sağda ve solda olmak üzere iki adettir ve bir tanesi fonksiyonunu yitirse dahi diğeri cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayacak sıvı salınımını sağlayacaktır. Zamanla bu şikayetinizin düzelieceğini tahmin ediyorum. geçmiş olsun.
Hocam, 2011 yılının sonlarında sağ bartholin bezim apse yaptı. Haftalar süren ilaç tedavisine yanıt vermedi. Ardından sol bezim de apse yaptı. 2012 Mart ayında sol bartholin bezim alındı. Fakat alınmasına rağmen apseye devam etti taki 2015e kadar. Son 1 yıldır sağ ve sol bartholinim şişmiyordu. Bir hafta önce sağ bartholinim yeniden şişmeye başladı. Elimle bi şekilde indirsem de yeniden şişiyor. Bu son kalan bartholin bezimi de kaybetmek istemiyorum. Eski sağlığına cerrahi müdahale olmadan kavuşturmamız mümkün mü ? Ameliyat olunsa da tekrarlayabileceği söylendi ve ameliyatsız iyileşcek olsayı zaten şimdiye kadar düzelirdi dendi. Bu yuzden de aldırmalıymışım. Ama bez alınırsa birçok sıkıntı… Read more »
merhaba yeni yazmış olup yayınlamadığım yazımdan bir bölümü burda yazmam yeterli olacaktır. Sıcak su oturma banyosu: Eğer hasta bartolin apsesini erken fark eder ise ağrısı şiddetlenmeden antibiyotik tedavisine ek olarak sıcak su oturma banyosunu deneyebilir. Sıcak su oturma banyosu olanağı olmayanlar ;sıcak su ile ıslatılıp sıkılmış havlu ve pamuk ile bartolin apsesinin üstüne kompres uygulayabilir. Hasta bartolin apsesini oluşturduğu ağrıya dayanabilirse sıcak su banyosu 4 – 7 gün boyunca günde 2 kez 10-15 dakika yapılabilir. Bu tedaviye masajıda eklersek başarı şansımızı arttırmış oluruz. Sıcak su banyosu ve masaj yapılırken antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Eğer hastanın ağrısı çok fazla ve hasta buna… Read more »
Merhaba özgür bey ben 3 kez amaliyat oldum bartholin kistindn son iki amaliyatı tamamen alcaklar diye oldum ama alamdkları söylediler sistikce gitcekmisim almayı deniceklermis böyle bisey varmı yoksa tecrübesiz biyeremi denk geldim izmirliyim ben ve buranın en iyi kadn hastalıkları hastanesinde oldum ben sürekli bunu çekcekmiyim ve suan iki gündür yine tekrarladı şisti cok acı ve agrı cekiyorum ama bu sefer gitmeyi düsünmüyorum nede olsa bisey degismiyo ayda bi ckyo sisip sisip patlıyo genelde 1 senedir cekiyorum ben bunu kurtulusum yokmu 🙁
bartolin apsesi tamamen alınmış ise tekrarlama ihtimali yoktur. marsupializayon yada word kateter uygulamasında tekrarlayabilir fakat bartolin apseniz tamamen alınmış ise tekrar etme olasılığı yoktur. yaşınız 40 ın altında ve tekrar oluşur ise marsupializasyon veya word kateter uygulatın ve tedavinize gümüş nitratı mutlaka ekletin . Bunu doktorunuza kibar bir dille anlatırsanız eminimki size hoşgörülü davranacaktır. yaşınız 40 ın üstünde ise bartolin kistinizin tamamen alınması faydalı olacaktır sizin için geçmiş olsun .
İyi günler özgür hocam,yorumlarınızı cok okudum ilginizi kimseden eksik etmemişsiniz.Benimde size danışmak istediğim moral bozan bir durumum var.Düşüncenizi benden de esirgemeyin hocam, iki buçuk ay önce bartholin apsesini yaşadım ilk defa, acilden giriş yaptım mecburen, enjektörle müdahale etti yine rahat edemedim o an bile.yürüyemez halde geri döndüm ikinci gün tekrar daha kötü bir durumda gittim apse akmaya basladi muayene sırasında.bayan doktor sivilce sıkar gibi sıktı cok acı yaşadım ne uyusturma yaptı ne birşey. Travma yaşadım, yatış yaptılar ertesi günü de ameliyata alındım.doktoru bile görmedim konusamadım.yapılan işlem marsupilizasyon. Ve suan hafif sislik oluştu o bölgede iki gündür ağrı da vardı hissedilir.… Read more »
Merhaba Nilay hanım . Bartholin kisti operasyonunuz yeni yapılmış bu kadar kısa sürede tekrarlama ihtimali düşük fakat şikayetlerinizden anladığım kadarıyla ufak bir enfeksiyon başlangıcı olabilir. Bartolin kisti Marsipializasyonu sonrası biraz sertlik olabilir bu zamanla düzelecektir. Şişlik ve ağrınız başladığız antibiyotik ile düzeldiği için tedaviye devam edin buna rağmen şikayetleriniz düzelmez ise doktorunuza tekrar gitmeniz gerekiyor . Geçmiş olsun.
Özgür bey merhaba mayisin 20sinde bartholin kisti ile alakali operasyon gecirdim doktorum icini bosalttigini ve kanal actigini soyledi 11 gun oldu ama dikislerim hala cok agriyor ara ara sislik oluyor surekli de akintim var ve doktorum tekrar olusabilecegini tekrarladigi durumda tumden alinacagini soyledi bu durum beni cok korkuyor.İliskiye ne zaman girebilirim birde ne zaman tekrar olusur olusmamasi icin ne yapmam gerekiyor yardimci olur musunuz?
menekşe hanım marsupializasyon işlemini tarif ediyorsunuz fakat bu işlemden sonra bir ay içinde bile tekrarlama ihtimali çok çok zordur. akıntınızın olması normal ağrınızın 11 gün sonra olmaması gerekir. Yaşınızı bilmiyorum fakat önünüzde uzun bir cinsel hayat süresi varsa bartolin kistinizi yada apsenizi aldırmayın henüz erken olur sizin için. Bu ameliyatın sonucunu biraz sabredip bekleyin şikayetleriniz devam ederse tekrar muayene edilmeniz gerekecektir. çinsel ilişkiyi bir ay ertelemeniz sizin için iyi olacaktır. tekrar oluşmaması için doktorunuzun verdiği antibiyotikeri kullanmanız ve cinsel ilişkiye girmemeniz yeterli olacaktır. Bartolin kisti ameliyatınız yapılırken gümüş nitrat uygulanmış ise tekrarlama ihtimali düşecektir. GEÇMİŞ OLSUN.
Hocam merhabe bende bartholin kisti aldirdim neşterle yaklasik 1 bucuk ay sonra tekrar olustu ve cok korkuyorum tekrarmi almalari gerekiyo
Sevil hanım bartholin kisti alınırsa tekrar oluşma ihtimali olmaz ameliyatın yapıldığı tarafdamı tekrarladı bartholin apseniz. Eğer aynı tarafda ise size muhtemelen marsüpilizasyon dediğimiz bartolin kist duvarının cilde ağızlaştırılması işlemi yapılmıştır bartolin kistiniz alınmamıştır. Yada başka bir sorun olabilir. Size yapılan işlemi doktorunuza sorabilirsiniz eminim sizi aydınlatacaktır. Yada hastaneden size yapılan işlemin belgesini yani epikrizini alıp gönderebilirseniz size yardımdı oluruz. geçmiş olsun