Bartolin apsesi tedavisinde marsupializasyon:
Bartolin apsesi marsupializasyon işlemi muayenehane şartlarında lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilmektedir.
Bartolin apsesinin kesi yapılarak drene edileceği yer doğru bir şekilde belirlenir, bu alana enjektör ile geniş bir şekilde lokal anestezi uygulanır. Önce bartolin apsesinin üstündeki çilt kesilirerek apseye ulaşılır daha sonra apsenin kapsulü kesilerek içindeki ( cerahat-püy-iltihap ) dışarı doğru akıtılır. Daha sonra cilt ve bartolin apsesinin duvarı geç eriyen cerrahi iplikler ile birbirine ağızlaştırılacak şekilde dikilir. Apsenin iç kısmı serum ile yıkanır ve cerrahi bir alet ile kistin duvarları boydan boya yoklanır bunu yapmamızın nedeni bartolin apsesinin bir köşesinde yapışıklık olabilmesidir. Bu yapışıklıklar cerrahi alet ile acılıp tamamen apsenin içi boşaltılmaz ise bartolin apsesi kısa sürede tekrar edebilir.
Bu işlemden sonra apsenin iç kısmı serum ile tekrar yıkanıp tamemen temizlenir. Daha sonra bartolin apsesinin iç kısmına gümüş nitrat eklenebilir. Biz kliniğimizde yaptığımız bartolin apsesinin marsupializasyonu işlemlerinde apsenin tekrar oluşmaması için gümüş nitratı mutlaka uygulamaktayız.
Bartolin apsesi sol tarafda ise bu kesinin yeri vajina grişinde saat 5 hizasında bartolin apsesi sağ tarafda ise bu kesinin yeri vajina girişinde saat 7 hizasında olmalıdır yoksa bartolin kistinin tekrar etme ihtimali yüksek olur.
Marspializasyon ameliyatı ile bartolin bezinin yapmış olduğu sıvıyı vajina grişine taşıyan tüp şeklindeki kanal tekrar oluşturulmaktadır.
Bartolin apsesi marsupializasyon ameliyatından 3-4 gün sonra sıcak su oturma banyoları tedaviye eklenebilmektedir.
Bartolin apsesinin marsupializasyon ameliyatından sonra kistin tekrar etme olasığığı %10-15 dir. Aşağıda tekrar etmemesi için dikkat edilecek konular tek tek acıklanmıştır.
Bartolin apsesi marsupializasyon ameliyatının başarılı olmasını sağlayan ve tekrar etme ihtimalini düşüren bazı önemli noktalar acıklanmıştır.
• Vajina girişinde marsupializasyonun yapıldığı nokta iyi belirlenmelidir ( saat 5-7 hizasından yapılmalıdır )
• Bartolin apsesi marsupializasyonu mümkün olduğunca geniş yapılmalıdır. Küçük yapılan marsupializasyonların kapanması ve bartolin apsesinin tekrar oluşma ihtimali çok yüksektir. Marsupializasyon ne kadar geniş olursa tekrarlama ihtimali okadar düşük olacaktır.
• Bartolin apsesi marsupializasyon ameliyatında bartolin apsesi vajina girişindeki cilde cerrahi ipler ile dikilirek ağızlaştırılır. Bu ipler vucut tarafından ne kadar geç emilir ve dikiş sayısı ne kadar fazla olursa marsupializasyon ameliyatı o kadar başarılı olur.
• Bartolin apsesinin tekrar etme oranını azaltan bir diğer önemli noktada marsupializasyon işleminden sonra bartolin apsesinin içene küçük bir miktar gümüş nitrat koyulmasıdır.