Bartolin Apsesinin Karbondioksit Lazer ile Ablasyon ( yakma ) Ameliyatı Videosu:
Bu ameliyat hem genel anestezi hemde lokal anestezi ile yapılabilmektedir biz genellikle lokal anestezi ile yapmaktayız bu ameliyat için hastanın tamamen uyumasına pek gerek duymamaktayız.
Hastaya gerekli anestezi uygulandıktan sonra, karbondioksit lazer ile bartolin apsesinin üzerindeki deri kesilerek ve apseye ulaşılır. Karbondioksit lazer ile apse duvarının her noktasının yakılabilmesi için apse duvarının iç kısmı tamamen görünebilecek şekilde kesi büyütülmelidir. Bu kesi yapıldığında bartolin apsesinin içeriği dışarıya doğru akacaktır ve apsenin iç kısmı net olarak görülebilecek şekle gelecektir. Bartolin apsesinin iç kısmının tamamen görebildiğimizi kontrol ettikten sonra karbondioksit lazer ile bartolin apsesi iç kısmının tüm noktaları en ufak bir boşluk bırakmayacak şekilde yakılır. Bartolin apsesinin duvarı tamamen yakılmaz ise bartolin apsesinin tekrar etme olasılığı artmaktadır bu yüzden bu konuya çok dikkat etmek gerekir.
Karbondioksit lazer ile yapılan bartolin apsesi ameliyatlarından sonra kanama olmaz ve dikiş kullanılmasına gerek kalmaz. Dikişsiz ve kanamasız bir ameliyat olması bu karbondioksit lazer ile yapılan ameliyatın en büyük avantajıdır.
Merhaba özgür bey. 24 yaşında bekarim. Bartholin kisti teşhisi konuldu 7 yıl önce tam 5 kez apseye dönüştü. Ilkinde lokal anestezide içini bosaltarak dışa doğru agizlastirma işlemi yapildi dikiş yapmamislardı. Sonraki apse dönemlerini ise ilaç tedavi yöntemleriyle atlattim. En son 2 hafta önce oldum ve doktorum gümüş nitrat yönteminden bahsetti fakat bu yöntem apse döneminde yapilabiliyormus sadece bu doğrumu. Sonrasında araştırma hastanesinde bir doktora gittim ve bende oluşan Bartholin kisti ve apsesi yeri olması gerektiği yerde değil bende baktım araştırdım vajina dudaklarının yanında olmasi gerekiyor ama bendeki sağ dudagin 2-3cm alt tarafında kalıyor. Yarın doktoruma gideceğim arastiracaklar bunu ama sizinde bilginiz veya karsilastiginiz bir hastaniz oldumu merak ediyorum. Simdiden teşekkür ederim.
Duygu hanım bir rahatsızlığımdan dolayı gec cevap yazabiliyorum. öncelikle gecmiş olsun. size ilk yapılan işlem muhtemelen bartolin apsesi drenajıdır ağızlaştırma yapılsaydı mutlaka dikişleriniz olurdu. Dikişsiz ağızlaştırma dediğimiz marsupializasyon işlemi mümkün değildir. gümüş nitrat yöntemi diye bir yöntem yok gümüş nitrat kimyasal bir ilaçtır. Bartolin apsesi için yapılan ameliyatlarda ( marsupializasyon- word kateter uygulaması – dışa ağızlaştırma) apse boşaltılıp iç kısmı temizlendikten sonra gümüş nitrat bartolin apsesinin içine yerleştirilir. sizdeki bartolin apsesi değilse perineal yani dış genital bölgenin başka bir apsesi olabilir ( http://www.tkrcd.org.tr/files/aact.pdf ). Ameliyat sırasında patolojiye gönderilirse ne olduğu ortaya cıkacaktır. Sizdeki apseyi ya da kisti görmeden bu konuda bir şey söylemem mümkün değil. Geçmiş olsun
Merhaba Özgür Bey, bundan yaklaşık 6 sene önce sol tarafta bartholin kisti teshisi konuldu, Zaman zaman şişip indiği için agrısı da olmadığı için müdahale ettirmedim ancak 1,5 ay kadar önce yurtdışındayken abse yaptı ve lokal anestezi ile marsupializasyon yöntemi ile hemen aldılar. Dün yine aniden şişmeye başladı ve inanılmaz derecede abse büyüdü gittiğim doktor şimdilik rahatlayayım diye iğne ile 4 tüp iltihap çekti hala da çok iltihap var antibiyotik kullanıyorum, doktorum bezin alınması lazım diyor ancak ben bezin mümkün mertebe kurtulmasını istiyorum cunku 21 yasındayım, konu hakkında sizin düşüncenizi öğrenebilir miyim? Word kateter yöntemi tekrarlama sansı yüksek mi yoksa lazer tercihi daha mı başarılı? Lazerin beze ya da dokulara kalıcı bir tahribatı oluyor mu? Şimdiden teşekkürler.
Deniz hanım yaşınız 21 olduğu için mümkün olduğu kadar bartolin bezinizin korunması gerekir. Önünüzde uzun bir cinsel yaşam süresi olduğundan ve bartolin bezide ilişki sırasında kayganlık oluşturan sıvı ürettiğinden sağlıklı bir cinsellik için bartolin bezinin mümkün olduğu kadar korunması geremektedir. insanda sağda ve solda olmak üzere iki tane bartolin bezi vardır, sonuçta birinin kalmasıda cinsel ilişki için yeterli olacaktır fakat ilerleyen dönemde diğer bartolin bezinizin sorun cıkarmayacağını bilemezsiniz.
bartolin bezinin anatomisi ve hastalıklarının tedavsi için yeni çalışmalar yapmaktayız. yaptığımız bu çalışmalar sonucunda bartolin bezinin tıkanmış olan kanalını ameliyatsız acabilecek yöntem geliştirdik. size öncelikle bu yöntem uygulanabilir.
Bu yöntem ile başarı sağlanamazsa word kateter denenebilir hatta marsupializasyon bile tekrarlanabilir. çünkü bartolin bezi apsesinin tekrar etmemesi için bazı ufak detayların iyi bilinmesi gerekmektedir.
Bartolin apsesi ameliyatının başarılı olmasını sağlayan ve tekrar etme ihtimalini düşüren bazı önemli noktalar acıklanmıştır.
• Vajina girişinde marsupializasyonun yapıldığı nokta iyi belirlenmelidir ( saat 5-7 hizasından yapılmalıdır )
• Bartolin apsesi marsupializasyonu mümkün olduğunca geniş yapılmalıdır. Küçük yapılan marsupializasyonların kapanması ve bartolin apsesinin tekrar oluşma ihtimali çok yüksektir. Marsupializasyon ne kadar geniş olursa tekrarlama ihtimali okadar düşük olacaktır.
• Bartolin apsesi marsupializasyon ameliyatında bartolin apsesi vajina girişindeki cilde cerrahi ipler ile dikilirek ağızlaştırılır. Bu ipler vücut tarafından ne kadar geç emilir ve dikiş sayısı ne kadar fazla olursa marsupializasyon ameliyatı o kadar başarılı olur.
• Bartolin apsesinin tekrar etme oranını azaltan bir diğer önemli noktada marsupializasyon işleminden sonra bartolin apsesinin içene küçük bir miktar gümüş nitrat koyulmasıdır.
geçmiş olsun
Özgür Bey merhabalar, bartholin kisti yaklaşk 2 aydır bende de var. Yaklaşık 5 farklı doktora gittim. İlki antibiyotik verdi ceviz büyüklüğündeki bir kiste fakat bi şekilde ilaçları alamadım . Günü geçince başka doktora çıktm enjeksiyonla boşaltılması gerektiğini söyleyip beni bir başka doktora yönlendirdi . o doktor da bezin komple alınmasını önerip antibiyotik kullanmş olsaydım hiç iyi bişey yapmış olmazmışım bunu söyleyip beni ameliyata davet etti. Ordan da çıktım sinirlerim bozulmuş bir şekilde çünkü herkes farklı birşey söylüyor.Virgo yum 21 yaşındayım daha yolun başındayım anlayacağınız bu yüzden ilk göründüğüm doktorun kararına güvenemedm tedirgin oldum. Bugün şansımı başka hastanede başka bi doktorda denedim. Doktor bana gümüş nitrat tedavisi önerdi 3 gün de düşünmem için araştrmam için fırsat tanıdı. Nasıl bir tedavidir beze zarar vermeden yapılabilecek mi? Veya Gümüş nitrar tedavisini evlendiğimde cinsel yaşamımdaki etkileriyle kısaca bahsedip bana kendi kaynaklarınzdan bu tedaviyi anlatan bir makale yazı çalışma proje vs link ya da bilgi gönderir misinz ? 2 aydır bilgiye açım bu konuda ve insan bilmediği şeyden korkar ben öğrenmek istiyorum pna göre müdahale edebileyim. Şimdiden teşekkür ederim .
ebru hanım yaşınız 21 olduğu için öncelikle bartolin kistinizi komple aldırmayı düşünmeyin. gümüş nitrat yöntemi denen bir yöntem yok. gümüş nitratı marsupializasyon yada word kateter uygulamalarında apsenin içine yerleştirilen bir ilaç olarak düşünebilirsiniz. Bu iki yöntemden birini yaptırabilirsiniz ve işlem sırasında gümüş nitratın uygulanmasını isteyebilirisiniz. eğer ağrı apse belirtileri yok ise yani sizdeki bartolin kistiyse ameliyatın acelesi yok öncelikle bartolin kisti tedavisi yazımızı okuyun ve oradaki tedavileri uygulayın geçmez ise operasyon düşünebilirisiniz. sizdeki bartolin kisti değilde apsesi ise ozaman ameliyat olmayı düşünebilirisniz. yaşınızdan dolayı kesinlikle bartolin apsenizin yada kistinizin komple alınmasına musade etmeyin. öncelikle bartolin bezinin korunarak yapılan tedavilerini deneyin. geçmiş olsun. pubmed den blimsel yayınları okuyabilirsiniz. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27640367) geçmiş olsun.
Merhabalar Özgür bey 14 yaşından beri bu abseyle yaşıyorum önceleri evli olmadığım için antibiyotik tedavisi gördüm ve evlendim şuan 25 yaşındayım bir buçuk yıl önce boşaltıldı ve tekrardan şişti ve ağrılı özellikle adet donemlerim de daha çok ağrılı ve morariyor artık çok sıkılmış durumdayım çare bulamadım için ne onerirsiniz
pınar hanım boşaltıldı derken enjektör ile boşaltılma yada neşter ile boşaltılıp bırakılması çok etkili bir tedavi değil, öncelikle ağızlaştırma ileminin yapılması gerekiyor. marsupializasyon işlemi uygulanabilir size . gecmiş olsun.
Merhaba,
24 yaşındayım 3 yıldır bu kist ile yaşıyorum, 4-5 kez şırınga ile geçici tedavilerde bulunuldu. Henüz bekar olduğum için herhangi bir ameliyat olmaktan uzak duruyorum. Bir yorumunuzda şöyle söylemişsiniz ” Bartolin bezinin tıkanmış olan kanalını ameliyatsız acabilecek yöntem geliştirdik. ” Bu yöntem nedir ve nasıl uygulanır? Bu konu hakkında bilgi alabilir miyim? Gerçekten bu hastalığın ameliyatsız bir çözümünün olmasını çok isterim.
Ve bu kiste 2 yıldır hiçbir işlem uygulatmadım sonuçları daha da kötü olur mu?
Teşekkürler
ferda hanım merhaba
bartolin bezinin vajina girişine acılan kanalın ağzını özel bir görüntüleme cihazı ile tespit ediyoroz. daha sonra ince bir 2mm lik kateter ile tıkalı olan bu kanalı acıyoruz. bu işlemin başarı şansı daha önce ameliyat olmayan hastalarda daha yüksektir. iğne ile boşaltmayı işlem olarak değerlendirmiyoruz. sizde başarılı olabilir.
şuan sizi rahatsız eden bir durum yok ise bu şekilde takip edilebilirsiniz. bir işlem yaptırmanıza gerek yok.
Merhaba, öncelikle sorularla ilgilenip uzman şekilde cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben 26 yaşındayım 3 kez bartholin kistim şişti ve apseleşti cok acılı oluyor gercekten. 6-7 ay gibi sürelerle oldu. 3 ünü de ilac verdiler ve antibiyotik fitil gibi ilaçlarla atlattım. İlacların 2. veya 3. gününde apse patlıyor ve rahatlıyorum. Herhangi bir operasyon gecirmekten cok korkuyorum cünkü okumadığım yer kalmadı her yerde en iyi yöntem hakkında farklı yazıyor ve nüksetme ihtimalinin her yöntemde oldugu yazıyor. Madem nüksedecek ben o işlemlere girmek istemesem de bu sıkıntı her olustugnda sadece ilac tedavileri ile yoluma devam etsem bu durum bana ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir? Sizin en birincil öneriniz nedir ? ? Teşekkürler..
merhaba umay hanım
size çok büyük bir sıkıntı yaratmıyor ise bu şekilde ilaç tedavisi kullanabilirsiniz. şunuda unutmayın her zaman ilaç tedavisi işe yaramayabilir fakat deneyebilirsiniz. tekrar etme ihtimali %15 civarındadır iyileşme ihtimali ise %85 dir tekrar etmeyi değilde iyileşme oranına odaklanmanızı öneririm. marsupializasyon yaptırabilirsiniz.
geçmiş olsun.